Czwartek, 25 kwietnia 2024

Na jakie płytki do kuchni się zdecydować?

16 czerwca 2021

płytki do kuchniOdporność na wilgoć, trwałość i łatwość w utrzymaniu – to trzy cechy, którymi powinna charakteryzować się podłoga w kuchni. Z tego względu najczęściej używanym materiałem, który umieszczany jest na kuchennych podłogach są ceramiczne płytki. Przy ich doborze pamiętajmy jednak, aby nasze przyszłe płytki miały odpowiednie parametry. Na jakie więc płytki się zdecydować? Wybierając model płytek pamiętajmy, że kuchnia jest pomieszczeniem, w którym podłoga jest narażona na spore obciążenia mechaniczne. Przy zmywaniu, gotowaniu, czy innych czynnościach stricte „kuchennych” może dochodzić do upadków różnych przedmiotów na płytki. Dlatego powinny one być odporne na chemikalia oraz wilgoć. Bardzo ważne, aby były także antypoślizgowe, dzięki czemu będzie bezpieczniej.

Co jest ważne przy doborze płytek?

Kluczową sprawą jest klasa ścieralności i na nią powinniśmy zwrócić szczególną uwagę. Im większy jest ruch w pomieszczeniu tym większa powinna być klasa ścieralności (tzw. PEI). Klasa ścieralności oznacza się liczbami od 1 do 4. Najmniejsza ścieralność jest przy klasie 1. Taki produkt nie może być stosowany na podłogi. Z kolei płytki oznaczone nr 2 można kłaść w pomieszczeniach rzadko uczęszczanych. Jeśli chodzi o kuchnię to minimalna PEI wynosi 3. Inną istotną cechą jest twardość płytek, czyli ich odporność na zarysowanie. Definiuje się je w skali Mohsa. Płytki do użycia w kuchni powinny mieć twardość powyżej 5. Z kolei symbol R oznacza antypoślizgowość. Pamiętajmy, że kuchnia jest pomieszczeniem, która jest bardzo narażona na wilgoć i wodę. Z tego względu antypoślizgowość powinna mieć co najmniej R8. Wybór antypoślizgowych płytek należy jednak dobrze przemyśleć, ponieważ są one trudne w utrzymaniu. Możemy więc antypoślizgowość zapewnić w inny sposób, np. poprzez relify, wypukłe wzory, czy wklęsłe elementy. Można także znaleźć ceramikę, która na wierzchu ma szliw antypoślizgowy lub impregnat.

Jak fugować?

jak fugować płytkiJeśli chodzi o wybór fugi to najbardziej praktyczne są ciemne kolory. Jasne odcienie szybko się brudzą, przez co są nieestetyczne. Przy wyborze pamiętajmy jednak nie tylko o kolorze, ale także o właściwościach. W Polsce najpopularniejsze są fugi cementowe. Jednak one nie sprawdzają się w kuchni. Dlaczego? Ponieważ podłoga jest tutaj często wilgotna, a do tego umywana mocnymi środkami chemicznymi. To powoduje uszkodzenia cementowych fug, które mogą się odbarwiać lub wypłukiwać. Do kuchni najlepiej użyć fugi, która tworzona jest na bazie cementu, ale dodatkowo wzmocniona tworzywami sztucznymi. Jest ona bardzo odporna na uszkodzenia i detergenty. Nieco gorsze właściwości mają spoiny epoksydowe, ale one także z powodzeniem mogą być stosowane w takich pomieszczeniach.